“Ik ben niet creatief”

“Ik ben niet creatief.”

Jarenlang dacht ik dat ik totaal niet creatief was. Moest er iets nieuws bedacht worden, ik had geen idee. Hoe hard ik het ook probeerde, er kwam gewoon niets in me op. Altijd had ik het gevoel dat ik vastliep.

December, 2013. Ik volg de trainersopleiding Creatief Denken. Tijdens een oefening mogen we zoveel mogelijk nieuwe concepten voor een hotel bedenken.

Ik gooi het ene leuke idee naar het andere eruit. Huh denk ik? Dit kan toch helemaal niet? Ik ben toch helemaal niet creatief? Wat is er ineens veranderd?

Dan valt bij mij het kwartje. Creativiteit kun je leren! Met de nieuwe technieken die ik in de opleiding heb geleerd lukt het namelijk wel om nieuwe ideeën te bedenken.

Als ik thuis kom wil ik het op iedereen uitproberen. Tijdens trainingen, bij collega’s, familie en vrienden. Kijken of het anderen ook lukt. En inderdaad, ook de mensen om me heen zijn ineens veel makkelijker in staat om andere mogelijkheden te bedenken.

6 juli, 2017. Met een klant ben ik aan het brainstormen over haar nieuwe bedrijf. Wat wil ze precies doen? Wat wil ze aanbieden? Wat zijn trends, ontwikkelingen en hoe kan ze daar op inspelen?

Voor ik het in de gaten heb zijn we aan het ‘Losdenken’. Ik leg haar de principes uit, en hup daar komt het ene goede idee na het andere. We gaan behoorlijk van de gebaande paden, maar komen steeds weer uit bij een haalbaar plan.

Aan het einde van de sessie zegt ze: “Dit zouden veel meer mensen moeten kunnen. Of je het wilt of niet, je zit zo makkelijk vast in je denken. Ik kwam zelf steeds weer op dezelfde oplossing, heel irritant en frustrerend.”

Ik denk nog eens na over wat mijn klant zei. En dan realiseer ik me iets. Losdenken is zó leuk. Het is zo fijn om buiten de bestaande kaders te kunnen kijken. En juist in deze tijd is dat cruciaal.

Februari, 2017. De afgelopen maanden kwam de ene naar de andere aanvraag binnen voor mijn training “Losdenken”. Ik mocht vooral veel ondernemers helpen die wilden vernieuwen, maar niet wisten hoe.

Daarom heb ik besloten om dit voorjaar de training Losdenken voor ondernemers te geven.

Baal jij er soms van dat je niet goed op nieuwe ideeën kunt komen, bijvoorbeeld op je werk? Ben je gefrustreerd dat je steeds weer dezelfde oplossingen bedenkt? Denk je vaak dat iets veel beter zou kunnen, maar weet je niet hoe?

Stel je eens voor, dat dat nu zo blijft. Dat je jezelf blijft frustreren. Wat betekent dat dan voor jou, je bedrijf, of je werk?

En hoe zou het zijn als je juist zelf verrassende oplossingen voor je eigen situatie kunt bedenken? Met een frisse blik problemen kunt oplossen die al een lange tijd aan je knagen? Nieuwe kansen ziet, waar je anders niet aan had gedacht? Lijkt dat je wat?

JA? Stuur dan snel een mail naar info@luciadeboer.nl. Zodra de datum van de training bekend is, brengen we je als eerste op de hoogte.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *