5 dingen die je nog niet wist over creativiteit

Knutselen, haken, zelfgemaakte spulletjes voor in huis. Bij creativiteit denken veel mensen aan hobby’s. Maar wist je deze 5 dingen al over creativiteit?

1. Creativiteit is geen talent

Creativiteit is een vaardigheid die je kunt trainen. In één middag kun je al verschillende technieken leren waardoor je creatiever wordt in je denken. Ook al heb je nu het idee dat je totaal niet creatief bent; ook jij krijgt het onder de knie. Creativiteit werkt net als sporten. Alles wat je traint, daar word je beter in. Vraag mijn klanten maar 🙂

2. Inspiratie is overal

Als je creatiever wilt denken, kijk dan naar situaties die onbekend voor je zijn. Juist uit nieuwe ervaringen kun je ontzettend veel inspiratie halen voor een probleem waar jij tegenaan loopt. Ontmoetingen met onbekende mensen, boeken die je normaal links zou laten liggen, nieuwe films, muziek die je nog niet kent. Doe eens iets compleet anders dan wat je gewend bent en kijk wat je daaruit kan halen voor het oplossen van je eigen probleem.

3. Een helder & praktisch proces

Voor het bedenken van nieuwe concepten of innovaties doorloop je een praktisch proces. Zelfs de ‘groten der aarde’ bedachten niet INEENS een briljante oplossing. Een geniaal idee ontstaat door weg te gaan van het echte probleem, te associëren, jezelf toe te staan om zonder oordeel de meest bizarre dingen te bedenken en dat vervolgens realistisch te maken.

4. Meer dan ‘leuk om te doen’

Creativiteit is serious business. Bedrijven die zichzelf serieus nemen investeren in creativiteit. Waarom? Omdat de beste innovaties niet vanzelf ontstaan. Wat zou er met je bedrijf gebeuren als jullie medewerkers betere, unieke diensten kunnen bedenken waarmee jullie echt onderscheidend zijn? En wat zou dat betekenen voor jullie resultaten en de tevredenheid van klanten? Precies.

5. Creativiteit wint altijd

Creativiteit is geen luxe, het is een noodzaak. Als jij als bedrijf wilt uitblinken in wat je dan ook doet, dan moet je creativiteit voor je laten werken, continue blijven vernieuwen en openvallen tussen de massa. De enige manier om dat te doen en niet alleen je concurrenten voor te blijven maar zelfs helemaal een ander pad te volgen, is door creatief te zijn.

Betere onderwerpen vinden om over te schrijven, leuke ideeën bedenken voor je volgende post op social media, een steengoede actie voor je nieuwe dienst?

Creativiteit is een must en wint altijd. Welke dingen wist jij al over creativiteit?

Lieve groet,

Lucia & Jantien

Wil je meer tips?