Waarom je focust op het negatieve (en hoe je daarmee stopt)

Veel ondernemers hebben negatieve gedachten over zichzelf en over hoe ze ondernemen. Ze leggen de nadruk op wat er niet goed gaat. Het is tijd om die knop om te zetten. Ik deel graag tips.

Sinds ik onderneem ben ik mezelf zo vaak tegengekomen. Vooral wanneer het minder goed ging. Als ik moe was omdat ik te lange dagen had gemaakt. Of gestresst, omdat er te weinig geld op mijn bankrekening stond. En wat denk je van al die keren dat ik dacht: “Ik durf dit niet, ik kan het niet, wie zit er nou op mij te wachten?.”

Intussen ben ik 7 jaar ondernemer. Gaat het heel goed met mijn bedrijf, en ook met mijzelf. Ik voel me ontspannen en blij. En het belangrijkste: ik heb manieren gevonden om met tegenslag en stress om te gaan. Hoe zorg ik ervoor dat ik positief en rustig blijf?

1. Positieve zelfspraak

Wat voor mij een grote ontdekking was, is dat de manier waarop je tegen jezelf praat enorm belangrijk is. Ik was geneigd om negatieve dingen tegen mezelf te zeggen: “Dat kun jij toch niet joh. Wie denk je wel niet dat je bent?” Wie steeds negatief tegen zichzelf praat, leidt een negatief leven. Dus omturnen die hap! Dat is veel beter voor je.

Bijvoorbeeld. Stel dat je onzeker bent of je je werk wel goed genoeg doet. En je zegt steeds tegen jezelf: “Ik ben hier niet goed in. Ik kan het niet. Anderen kunnen het veel beter. Ik kan er net zo goed mee stoppen. Ik zou eerst veel meer moeten weten om het goed te doen.”

Óf je zegt: “Ik kan dit. Ik leer iedere dag meer. Ik mag groeien. Ik word iedere dag beter in wat ik doe. Alles wat ik nodig heb zit al in me. Ik heb veel te geven. Iedere dag geef ik het beste van mezelf. Ik en mijn talenten zijn waardevol. Ik vertrouw op mezelf. Ik voel me goed en kalm.”

Voel je het verschil? Zodra je zelfspraak begint te veranderen, breng je meer van het goede in je leven.

2. Muziek

Muziek ontspant je brein. Vind je het even minder makkelijk om positief te zijn? Zet dan muziek op waarvan je ontspant. Kijk maar eens op YouTube. Daar vind je veel gratis afspeellijsten met ontspannende muziek om je te helpen. Draai vooral ook de nummers waar jij lekker op los gaat en dans lekker mee. Als je luistert naar je favoriete muziek, dan voel je je in no time beter!

3. Mediteren

Mediteren helpt je om meer in het moment te zijn. Als je teveel met de toekomst bezig bent, dan word je vaak snel angstig. Als je in het verleden blijft hangen, dan blijf je piekeren over wat al is geweest en wat je niet meer kan veranderen. Meditaties voor positieve energie kun je op elk moment van de dag doen om weer tot jezelf te komen en de positieve kant beter te zien.

4. Omgeving

Je omgeving heeft te maken met de mensen die het dichtste bij je staan. Wil jij positief in het leven staan? Omring je dan met mensen die dat ook zijn. Dat is niet altijd makkelijk, dat begrijp ik. Het gaat erom dat jij je ervan bewust bent dat je omgeving veel invloed op je heeft. Misschien is het tijd om eens te kijken of je nog de juiste mensen jouw energie en aandacht geeft.

5. Persoonlijke ontwikkeling

Jezelf ont-wikkelen, een laag dieper durven gaan. Dat is voor mij waar persoonlijke ontwikkeling over gaat. Je bewust worden van jezelf en de emotionele blokkades die je in je onbewuste meespelen. Als kind heb je dingen meegemaakt die nu nog steeds doorwerken in je leven als volwassene. Zodra je oude pijn en patronen herkent, kun je makkelijker stappen zetten naar meer positiviteit en rust.

6. Wees dankbaar

Wie dankbaar is, leeft makkelijker en bewuster. Wat zijn dingen waarvoor je vandaag dankbaar kunt zijn? En waarvoor ben je überhaupt het meest dankbaar? Leg daar de focus op als er iets gebeurt wat je onrustig maakt of een negatief gevoel geeft. Die dingen, daar draait het namelijk echt om. Die zijn werkelijk belangrijk. Waar dankbaarheid verschijnt, verdwijnt negativiteit.

7. Zet stappen

Denk je nu… Ja, alles leuk en aardig, maar hoe pak ik dit nu aan in mijn eigen situatie? Begin met de eerste tip. Let de komende 30 dagen vooral op je zelfspraak. De 30 dagen daarna ook op je omgeving. Ondersteun jezelf met één van de andere tips. Loop je vast? Dan is mijn coaching wellicht een oplossing.

Wat doe jij om positief en rustig te blijven?