Pijn in je lijf? Waarom je lichaam briljant is

De signalen van je lijf zijn slimme manieren om jouw aandacht te trekken. Of om ervoor te zorgen dat je betere keuzes maakt. Zoek uit wat er aan de hand is en ga ermee aan de slag!

Dit weekend kreeg ik opeens heftige buikpijn. Ik weet nog dat ik dacht: huh, hoe kan dit nou? Ik ben toch helemaal niet ziek? Op zo’n moment vraag ik mezelf gelijk af: wat wil mijn lichaam me vertellen?

Dat is voor veel mensen omgekeerd denken: de meesten zien hun lichaam vaak als iets wat tegenwerkt, waar je vooral last van kunt hebben.

Fluisteren of schreeuwen

Heb je regelmatig hoofdpijn? En grijp je dan ook snel naar een paracetamol? Logisch, dat is hoe je geleerd hebt hoe je dat oplost. En begrijpelijk ook, niemand houdt van pijn. Maar als je op een diepere laag kijkt, wat wil je lichaam je dan vertellen?

Als jij nog niet bewust met je lichaam aan de slag bent, dan probeert je lijf op verschillende manieren contact met je te krijgen. Heb je vage klachten, zeurende pijntjes? In het begin fluistert je lichaam nog. Het wil zo graag dat je luistert. Lukt dat niet, dan begint het uiteindelijk te schreeuwen, zodat jij er niet meer omheen kan.

Hoe zorg jij ervoor dat jij de signalen van je lijf leert herkennen? Bij jezelf naar binnen keren is de perfecte manier om te begrijpen wat er aan de hand is. Je lichaam is zo’n grote bron van wijsheid, leer daar mee samenwerken en ga er niet aan voorbij.

Hoe herken je de signalen?

Ok, makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe weet je dan wat je moet doen? En wat wil het dan zeggen als je ergens last van hebt? Je kunt op verschillende manieren zelf aan de slag, om te begrijpen wat je lijf je wil vertellen.

1. Let op je ademhaling

Het belangrijkste is dat je eerst leert voelen waar de pijn in je lijf zit. Soms is dat heel duidelijk, en soms ook minder. Klachten die ik het meest voorbij hoor komen zijn nek- en hoofdpijnklachten. Een ademhalingsoefening kan je goed helpen ontdekken waar je lichaam aandacht voor vraagt. Focus je op de vraag die je hebt, en sta je lijf toe om te reageren.

2. Laat los wat vast zit

Het woord loslaten is bijna een modewoord geworden. Tegelijkertijd is dat wel wat er nodig is. Heb je barstende hoofdpijn? Dan geef je jezelf misschien teveel ‘op je kop’. Heb jij veel last van pijn in je schouders? Wees dan wat milder voor jezelf. Grote kans dat je letterlijk teveel op je schouders neemt nu.

Zit pijn bij jou meestal aan de rechterkant? Misschien probeer je dan meestal stoer en sterk te zijn, en mag je nu ruimte gaan geven aan je emoties en je zachte kant meer toelaten.

Er zijn trouwens meerdere manieren om los te laten, bijvoorbeeld met behulp van een meditatie.

3. Kom in beweging

Beweging maakt zaken los. Letterlijk. Zodra je in beweging bent voel je ook sneller je lijf. Heb je tijdens een wandeling last van je knie? Of voel je steken in je onderrug?

Beweging zorgt er ook voor dat je antwoorden vindt. Zodra jij een keuze maakt, of een vraag beantwoord, dan reageert je lichaam vaak vanuit je eerste gevoel. Krimp je ineen, of voel je juist een positieve reactie, voel je je rustig? Het antwoord dat je als eerste voelt, dat is vaak precies wat je nodig hebt.

4. Vind rust in de natuur

De natuur is fantastisch. Om je lichaam meer aan het woord te laten, is het een goed idee om vaker in de natuur te zijn. Ga naar het bos, maak een wandeling langs het water. Je brein ontspant op die manier, en voor je lijf is het makkelijker om jou bewust te maken van signalen. Blijf je liever binnen? Luister dan bijvoorbeeld naar muziek waar je echt van geniet, of doe iets creatiefs. En let ondertussen op wat je voelt in je lijf.

5. Neem je lijf serieus

Je lichaam is je meest briljante tool om je te helpen richting te vinden. Neem het serieus, en leer ermee samen te werken. Als je intuïtie en je hoofd elkaar goed begrijpen, dan ben je zacht én sterk. Dan kun je voelen wanneer het tijd is om grenzen te stellen, om nee te zeggen. Om te stoppen met pleasen. Om milder voor jezelf te zijn.

Als je in de toekomst weer pijn voelt, weet dan dat je lichaam je een signaal geeft en je wat wil zeggen. Je staat wellicht op een punt om iets te doen wat niet goed voor je is, en het probeert je vertellen wat je te doen hebt. Als dat niet briljant is?

Hoe herken jij de signalen van je lijf?