#1 Jantien: de start van het 1 op 1 coachtraject

Met tranen in m’n ogen fietste ik een maand geleden naar huis vanaf het station. Ik wilde vriendinnen van me opzoeken in Utrecht, maar m’n saldo was ontoereikend. Dat hakte er flink in. Ik voelde me een loser, maar toch besloot ik m’n verhaal te delen op m’n blog. Ik weet namelijk dat ik niet de eerste ondernemer ben die van tijd tot tijd struggled (en ik zal ook niet de laatste zijn).

Een taboe dat wat mij betreft doorbroken moet worden. Daarnaast weet ik dat je geen steek verder komt als je je probleem niet onder ogen komt. Ondertussen ben ik m’n probleem niet alleen onder ogen gekomen, ik heb ook al de eerste stappen gezet naar meer stabiliteit in m’n bedrijf en Lucia helpt me daarbij. Ik vertel je hoe ze dat doet!

Let’s do this!

Lucia belde me op nadat ze m’n blog had gelezen. “Jantien, ik zie je potentie en je lef en ik geloof dat je bedrijf enorm kan groeien. Laat mij je helpen!” Blij verrast en met niets te verliezen en alles te winnen, greep ik deze kans met beide handen aan. Let’s do this!

Ondertussen zijn we twee weken onderweg met het 1 op 1 coachtraject van Lucia en voel ik de verandering die ik doormaak. Niet alleen als het op werk aankomt, maar op alle gebieden in m’n leven. Ik hak knopen door, laat los en ga met stappen vooruit.

Waar ging het mis?

Ik ben ondertussen al drie jaar voor mezelf aan het werk en het eerste jaar was veruit het lastigst. Ik wist alleen dat ik voor mezelf wilde werken en dat ik goed ben in creatief denken en schrijven. Maar ja, wat doe je daarmee?

Toen ik vorig jaar m’n bedrijf lekker lopende had, maakte ik een spannende keus. Ik besloot m’n leven in Nederland achter me te laten en als digital nomad te gaan leven. Volledig locatie onafhankelijk.

Zoals ik ben ging ik hier vol in. Geen voorbereiding, geen vangnet en heel veel lef. Hoe blij ik ook ben dat ik zoveel lef heb, lef betaalt je rekeningen niet. Ik had een beetje onderschat hoe lastig het is je bedrijf in een klap om te gooien en vanuit het buitenland een nieuw klantenbestand op te bouwen.

Gevolg, ik probeerde iets te doen met iedere vraag die er van een (mogelijke) klant kwam, want ja… Als er vraag naar is dan is het een kans voor mij! Helemaal tegen m’n principes in. Ik weet namelijk heel goed wat ik wel en niet wil alleen raakte ik nu telkens afgeleid.

Gebrek aan focus. En daar ging het overduidelijk mis want ik werkte me de benen uit het lijf (of in mijn geval, de vingers uit de handen en m’n ogen vermoeid van het laptopscherm) en er kwam niets structureel binnen.

Hoe helpt Lucia me tot nu toe?

Er viel direct een last van m’n schouders. Ik hoef het niet meer alleen te doen. Heel fijn en alleen dat gaf me direct al nieuwe energie.
Lucia liet me weten dat we vanaf nu m’n bedrijf weer vanaf de fundering opbouwen en dat geeft me rust.

Confronterend

We begonnen met een introductie-gesprek om te zien waar het probleem ligt en waar m’n verlangen naar uitgaat. Best confronterend vond ik, want ineens kreeg ik inzichtelijk dat ik misschien helemaal niet zo vrij onderneem als ik zelf wil. Lucia daagt me uit om m’n keuzes echt te baseren op waar ik naartoe wil, in plaats van waar ik nu sta.

Klein starten, maar groot denken. Stap voor stap. Ze geeft me concrete opdrachten mee waar ik mee aan de slag ben gegaan en ik kan alles met haar overleggen. Ik denk dat ze me het zelfvertrouwen geeft waar ik soms iets te kort van had.

Verder krijg ik direct meer structuur in m’n werk en in m’n onderneming. Praktische zaken als tools die me werk uit handen nemen (wat ik al tijden uitstel), bankzaken en planningen, pak ik nu ineens op. Het helpt dat ik niet alles alleen hoef te bedenken.

Ik vind het een heel fijn idee dat dit nog slechts het begin is terwijl er al van alles begint te verschuiven!

Ik vertel je snel over m’n volgende stappen.

Liefs Jantien

Over Jantien:

Jantien Klein Ikink (29) is een digital nomad. Ze heeft geen vaste thuisbasis en reist de wereld rond terwijl ze onderweg haar werk doet. Ze traint ondernemers in creatief schrijven, schrijft voor kranten, magazines en haar eigen reisblog Jantiens ReisStijl en werkt momenteel aan haar tweede boek dat in het najaar uitkomt. 

Gratis tips van Lucia?