8 vragen om jezelf deze zomer te stellen

Vakantie! Heerlijk. Een tijd dat niets moet en alles mag. Zonnige dagen, lekker eten en urenlange gesprekken. Tijd om te dromen en te mijmeren. Vaak krijg je op vakantie ineens inspiratie, nieuwe ideeën en het gevoel dat dingen anders kunnen.

Een vakantie is daarom waardevol in alle opzichten en het wordt nog waardevoller als je achteraf ook werkelijk aan de slag kunt met je nieuwe inzichten. Want zou het niet zonde zijn als het slechts bij dromen blijft?

Door jezelf deze acht vragen te stellen krijg jij heel helder waar jij meer van wilt in je leven, en waarvan juist minder!

First things first!

Te gek dat je al klaar zit met je aantekeningenblok om actief aan de slag te gaan met deze vragen zodat je zoveel mogelijk uit je vakantie haalt. Maar dat is niet echt het punt.

Je haalt namelijk al veel uit je vakantie en vrije tijd, als je er gewoon van geniet. Als je in het moment leeft. Laat dus los in plaats van dat er perse iets moet ontstaan.

Geniet van het mijmeren, het dromen, de tijd samen met de dierbare mensen om je heen. Verplicht jezelf niets en verwacht ook niet dat je na de zomer ineens een concreet plan moet hebben om de rest van het jaar mee aan de slag te gaan.

Alles op z’n tijd. Dus, trek een fles wijn open of pak een ijsje uit de koelkast voordat je verder leest. Zit je er klaar voor? Top.

Stel jezelf (of de mensen om je heen) deze acht vragen:

1. Wat is het allerleukste wat ik in de afgelopen tijd heb gedaan?
Waar kreeg je enorm veel energie van en vond je super leuk om te doen? Zo leuk, dat je het wel iedere dag zou willen doen. Of in ieder geval iedere week.

2. Hoe ziet mijn perfecte dag eruit?
Als je helemaal zelf zou mogen kiezen, hoe ziet jouw perfecte dag er dan uit? Naast wie word je wakker? Hoe laat sta je op? Waar ben je? Wat ruik je? Laat je fantasie de vrije loop. Hoe zou je je voelen als dit werkelijkheid wordt?

3. Hoe ziet mijn perfecte werkdag eruit?
Als je je werk nu al te gek vindt, dan zit het er dik in dat jij dit al in je perfecte dag hebt verwerkt. Zo niet, geen drama. Hier mag je alsnog over nadenken. Hoe ziet jouw perfecte werkdag er eigenlijk uit? Hoeveel uur werk je? Hoe ziet je werkomgeving eruit? Met wie ben je? Alles mag en alles kan!

4. Van wie krijg ik enorm veel energie?
We hebben allemaal mensen in onze omgeving die ons enorm veel energie geven. Die een lach op je gezicht toveren, je motiveren en inspireren. Wie is / of wie zijn dat voor jou? Mag een bekende van je zijn maar het mag ook gerust een bekend persoon, coach of blogger zijn. Zolang jij er maar energie van krijgt.

5. Waar raak ik maar niet over uitgepraat?
Er zijn van die onderwerpen waar je maar niet over uitgepraat raakt. Wat is dit onderwerp voor jou? Welk onderwerp komt er bij jou altijd weer terug omdat je het simpelweg belangrijk vindt? Het hoeft niet altijd iets leuks te zijn maar wel iets belangrijks.

6. Hoe wil ik me de komende maanden voelen?
We maken met regelmaat to-do-lijstje voor de dingen die we willen doen. Maar hoe we ons willen voelen, daar denken we niet vaak over na. Jij nu wel! Hoe wil jij je eigenlijk voelen? En hoe zou het zijn als je je werkelijk zo zou voelen?

7. Wat wil ik voor het einde van het jaar sowieso nog hebben gedaan?
Van uitstel komt afstel. Maak geen lange to-do-lijst die je bij de strot grijpt. Kies gewoon een ding wat je heel belangrijk vindt en zorg dat dit ook werkelijk gedaan is voor het einde van het jaar. Wat wil jij echt gedaan hebben?

8. Wat zijn alle dingen waar ik nu al heel blij mee ben?
In de zomer kom je misschien tot het inzicht dat je dingen wilt veranderen in je leven. Maar positieve verandering is pas mogelijk wanneer je ook inziet wat je nu al hebt. Waar ben je dankbaar voor? Wat maakt je nu al heel blij in je leven? Praat erover met de mensen om je heen! Geluk vermenigvuldigt zich als je het deelt.

Door het vinden van antwoorden op deze vragen, krijg je helder wat je eigenlijk echt belangrijk vindt en waarvan je meer wilt in je leven. Geniet van de leuke gesprekken die het oplevert in de auto onderweg naar het strand of tijdens het hiken in de bergen.

Wij zijn heel benieuwd welke van deze vragen jou een nieuw inzicht heeft gegeven. Voor nu, geniet van het mijmeren, de wijntjes, ijsjes en goed gezelschap!

Lieve groet,

Lucia & Jantien

Wil je meer tips als deze?