Zo ontdek je wat vrijheid voor jou betekent en hoe je er meer van krijgt + 5 tips

Er is geen betere tijd om van ultieme vrijheid te genieten dan in de vakantie. Opstaan wanneer je echt uitgeslapen bent, leuke uitstapjes maken, aanrommelen en eindelijk eens die slaapkamer schilderen of een goed boek lezen.

In de zomer ben je vaak meer ontspannen en doe je waar je zelf zin in hebt en je neemt je vast voor om dit na de vakantie voort te zetten.

Maar hoe doe je dat dan?

Hoe zorg je ervoor dat je deze vrijheid niet alleen ervaart tijdens vakanties, maar ook in je dagelijks leven? Voor het antwoord daarop heb je eerst uit te zoeken wat vrijheid precies betekent voor jou. We helpen je op weg!

Iedereen heeft een andere definitie van vrijheid. In deze blog gaan we op zoek naar die van jou. Zo kom je erachter wat jouw betekenis van vrijheid is en hoe je direct meer vrijheid in je leven kan creëren.

Tip 1: Omschrijf je eigen definitie van vrijheid

Vrijheid kan van alles zijn. Sommigen beschouwen vrijheid als het afwezig zijn van beperkingen en belemmeringen en het losbreken van de mening van anderen (I want to break free van Queen). Vrijheid kan ook letterlijk ruimte zijn, de natuur in. Of ruimte voor jezelf. De ruimte om je vrij te bewegen, keuzes te maken die 100% bij je passen. Te werken waar en wanneer je wil en met wie je. Of wat dacht je van financiële vrijheid. Geen stress om geld maar de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt.

Wat is vrijheid voor jou? Schrijf eens alles op wat je te binnen schiet als je aan het woord vrijheid denkt. Doe hier niet te lang over, want dan is de kans groot dat je te moeilijk gaat denken of dat er weer beperkende gedachten boven komen drijven. Dus zet de timer op vier minuten en schrijf zoveel mogelijk op. Kwantiteit gaat boven kwaliteit. Na de vier minuten ga je kijken welke vijf dingen op het lijstje voor jou het allerbelangrijkst zijn als het op vrijheid aankomt.

Tip 2: Test hoeveel vrijheid je nu al hebt

Vul de komende vragen zo eerlijk mogelijk in. Jij bent de enige die ze ziet en je komt alleen verder als je ook eerlijk durft te kijken naar waar je nu staat.

  • Welk cijfer geef je nu je gevoel van vrijheid in het algemeen?
  • Welk cijfer voor vrijheid in je werk?
  • Welk cijfer voor vrijheid in je relatie(s)? (kan een liefdesrelatie, vriendschap of werkrelatie zijn)

Met welke cijfers ben je tevreden en van welke baal je?

Zijn het allemaal tienen? Super! Zo niet, dan is er werk aan de winkel.

Heb je overigens allemaal zeventjes ingevuld? Dan zit je in gevaarlijk gebied. Een zeven vergroot de kans op ergens in blijven hangen. Het is niet slecht genoeg om direct actie te ondernemen, terwijl je zeker niet op een zeven wil blijven hangen. Dus ga er vanuit dat je allemaal tienen wilt zien staan en werk daar naartoe.

Tip 3: Maak vrijheid groter

Stel dat je deze cijfers met een punt omhoog wilt krijgen, dus bijvoorbeeld van een zeven naar een acht, wat zou je dan anders doen?

Begin bij een van de bovenstaande thema’s en zie wat je zou kunnen veranderen.

  • Welke stappen heb je te zetten zodat je 100% vrijheid in je werk en leven ervaart?
  • En wat heb je daarvoor nodig?
  • Wie kan jou bijvoorbeeld helpen?

Vind je dit als ondernemer, ZZP’er of freelancer nog best een uitdaging? Tijdens een 1 op 1 gesprek helpt Lucia je hier graag mee.

Tip 4: Misleid je brein

Je brein is er supergoed in om je klein te houden, want dat is simpelweg vaak handig om je in veiligheid te houden. Maar in situaties waarin je wilt groeien, helpt het je niet verder en je zult zien dat je brein gaat tegensputteren. Je zult merken dat er bepaalde vragen bij je opkomen, op het moment dat je op onbekend terrein komt en aan het groeien bent. Vragen als: is dit wel haalbaar en realistisch? Maar dit kan toch niet zomaar?

Wanneer je deze vragen herkent, stel jezelf dan de volgende vraag:

Wat zou ik doen als ik vandaag de loterij win en 10 miljoen op m’n rekening heb staan?

Wedden dat dat je meer vrijheid geeft in je denken!

Tip 5: Droom consistent

Neem iedere dag 15 minuten de tijd om te dagdromen. Gewoon een beetje mijmeren over wat je allemaal nog zou willen. Zoek de stilte op, ga een rondje wandelen en voel waar je verlangen naar uitgaat. Zo wist Lucia in het begin eigenlijk helemaal niet wat haar dromen precies waren maar toen ze er aandacht aan ging besteden, werd het steeds makkelijker voor haar om zich voor te stellen wat ze in haar leven nog zou willen.

“Ik kwam erachter dat ultieme vrijheid voor mij betekent, dat ik veel kan reizen én kan wonen op een rustige plek midden in de natuur. Ik zag het al helemaal voor me. En raad eens waar ik nu woon. De komende maanden bouwen wij ons droomhuis op een prachtige locatie, in de natuur. En mijn volgende trips zijn alweer geboekt.”

Laat ons weten wat vrijheid voor jou betekent!

Liefs Lucia & Jantien

Wil je vaker gratis tips over meer vrijheid?