Lucia de Boer en Sophia Amoruso, founder van Nasty Gal & Co-Founder & CEO Girlboss tijdens de Girlboss Rally in Los Angeles

Succesvol ondernemen: hoe doe ik dat?

Veel ondernemers die bij mij komen hebben 1 grote wens: succesvol zijn. Ze voelen dat ze het in zich hebben, alleen vaak weten ze niet waar ze moeten beginnen en hoe ze het voor elkaar krijgen.

Vraag jij je ook af hoe je succesvol wordt? In deze blog help ik je op weg. Ik laat je zien waar je start, en wat er nodig is om echt resultaat te bereiken.

Stap 1: Definieer succes

Succesvol zijn is voor iedereen iets anders. Bepaal daarom eerst wat succes voor jou is.
Is het veel geld? Een groot huis? Gelukkig zijn met weinig? De vrijheid hebben om te ondernemen en te reizen? Een gelukkige relatie met je partner?

Het mag alles zijn, elk antwoord is goed. Het gaat erom dat je leert herkennen wanneer jij je succesvol voelt. Zodat je van daaruit keuzes kunt maken die je helpen om dat succes te bereiken. Hoe beter je je eigen definitie kent, hoe makkelijker je er vorm aan kan geven.

Deze hulpvragen helpen je om erachter te komen wat succes voor jou is:

  • Waar denk ik allemaal aan het bij het woord succes?
  • Wanneer zou ik mezelf als succesvol zien?
  • Wat zie ik, hoor ik, voel ik, denk ik als ik succesvol ben?

Schrijf de antwoorden op, en hang ze op een plek in je huis of op kantoor waar je ze vaak zult zien.

Stap 2: Werk aan de juiste mindset

Niet alleen je talenten en skills bepalen je succes. Uit onderzoek weten we intussen dat ook je mindset hier grote invloed op heeft. De Amerikaanse psychologe Carol S. Dweck ontdekte dat er twee soorten mindsets zijn: een fixed mindset, en een growth mindset. De laatste is gericht op groei, en kenmerken voor succesvolle ondernemers.

In de afbeelding hieronder zie je de kenmerken van de twee verschillende mindsets.
Waar herken jij je het meeste in? En wat zegt dat over jouw kans op succes?

Stap 3: Creëer overzicht in je werk

Misschien ken je het spreekwoord: een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Dit geldt net zo goed voor je bedrijf. Als je bedrijf opgeruimd is, dan is je hoofd dat ook. En dat heb je nodig om te kunnen zien welke acties en taken echt belangrijk zijn. Als je die dan consequent uitvoert, dan groei je steeds verder in de richting van je succes.

Ruim allereerst je hoofd op door op een A4 alles op te schrijven wat je nog wilt doen. Zo heb je gelijk een overzicht wat je er steeds weer bij kan pakken. En het zorgt ervoor dat je gestructureerd blijft werken. Want hoe je het ook went of keert: jouw acties bepalen jouw succes. Daarmee is jouw succes dus ook de optelsom van al die acties die je wel of niet hebt gedaan. Neem die verantwoordelijkheid serieus.

Stap 4: Maak je prioriteiten visueel

Pak een nieuwe blanco A4, en teken een lijn in het midden zodat er twee kolommen ontstaan. Boven de linkerkolom schrijf je ‘Cruciaal’, boven de rechterkolom ‘Minder belangrijk’. Verdeel alle taken van stap 1 over deze kolommen. Vraag jezelf daarbij steeds af:

Is dit een taak of activiteit die cruciaal is om mijn bedrijf te laten groeien en succesvoller te zijn?

Ja? Check, linkerkolom dus.
Nee? Dan komt dit punt automatisch in de kolom ‘minder belangrijk’.

Het kan zijn dat je ontdekt dat er ook dingen op je lijst staan die nu heel veel tijd van je vragen, en die niet per sé cruciaal zijn. Dat is een prachtige ontdekking. Je kunt dan nu gelijk je prioriteiten gaan bijstellen.

Als je ambitie is om een succesvol bedrijf te runnen, dan is winst maken een belangrijke prioriteit. Uiteindelijk wil je niet iedere maand krom liggen, of net je rekeningen kunnen betalen. Je wilt groeien naar financiële vrijheid, zodat je lekker kunt genieten en comfortabel kunt leven, toch?

Een extra tip is daarom om ervoor te zorgen dat je helder hebt wanneer je voldoende winst maakt. Is dat bij 2000 euro per maand, of 10.000 euro? Welke diensten heb je dan te verkopen, en hoe vaak? En welke taken en acties heb je dan iedere dag te doen, zodat je dat doel bereikt?

Stap 5: Plan je dag de dag ervoor

Bij stap 2 heb je net ontdekt wat je prioriteiten zijn. De acties die daaruit voortkomen zijn dus de belangrijkste, en dat is waar je je focus op wilt houden. Dat doe je door de avond van tevoren op te schrijven:

  • Wat is de allerbelangrijkste actie die ik morgen wil afronden?
  • Wat zijn 3 andere acties die morgen ook erg belangrijk zijn?

Doe deze acties iedere dag, in deze volgorde. Waarom? Zo hou je overzichtelijk wat op dit moment nodig is om door te groeien en werk je in kleine stappen toe naar je doel om succesvol te zijn. Begin iedere dag met je hoofdtaak, ga dan verder met de 3 andere belangrijke prioriteiten van die dag en dán pas met andere acties.

Stap 6: Motiveer jezelf door actie

Eén van de grootste valkuilen bij het ondernemen: opgeven als het niet meer lukt. Soms is het te zwaar, wil het allemaal niet, heb je je dag niet. Heel herkenbaar ook. De kunst is om jezelf gemotiveerd te houden en om door te gaan waar anderen zouden stoppen.

Veel mensen denken dat motivatie eerst komt, en dan actie. In werkelijkheid is dat een mindf*uck, het werkt precies andersom. Onderneem actie, dan volgt motivatie. Om het voor jezelf makkelijker te maken kun je beginnen met hele kleine stappen. Vaak raken we namelijk gefrustreerd als onze doelen te groot zijn.

Eén van mijn favorieten voorbeelden is deze: stel, je hebt nog nooit geskied en wilt het leren. Wat zou dan je eerste stap zijn? Precies, skilessen nemen. Met vallen en opstaan erachter komen hoe je beter wordt, toch? Wat we in werkelijkheid vaak doen is tegen onszelf zeggen dat we gelijk van de zwarte piste af moeten. We zijn vaak snel ongeduldig, en willen het nú kunnen.

Helaas werkt dat niet zo. Pas na veel actie word je ergens beter in. Begin dus klein, neem een ministap richting je doel, neem dan de volgende ministap, en nog één, en nog één. Bij iedere stap die goed gaat, zul je merken dat je volgende stap makkelijker wordt.
Als je het zo aanpakt, dan hou je jezelf gemotiveerd en kom je steeds dichterbij je doel.

Wil je echt resultaat in je bedrijf?
Succesvol worden in wat je doet?

Begin dan met deze tips.

Vraag je bonustip aan