Hoe kom ik uit een dip?

De zomer is een tijd om heerlijk te ontspannen en het werk even helemaal los te laten. Vaak komen dan de beste nieuwe ideeën en heel veel nieuwe energie. Alleen kan het best nog wel lastig zijn om na een periode van totale ontspanning je ritme in het werk weer te vinden.

Aan de ene kant heb je nieuwe motivatie maar aan de andere kant lijkt alles zo overzichtelijk dat je liever helemaal niet in actie komt. Dat vakantieritme was overigens best prettig toch? Als je ook merkt dat je een soort van after-zomer-dip hebt, dan hebben wij wat goede tips waarmee je jezelf een schop onder de kont geeft en weer fris aan de slag kan gaan.

Stap 1: Dip of groeimoment?

Als je eens begint met het anders noemen van een ‘dip’. Om dat woord hangt een negatieve beleving. Noem een dip bijvoorbeeld een groeimoment. Er schuurt iets en als er iets niet lekker loopt, betekent dit dat er ruimte is voor verbetering en groei. Dat is gebaseerd op groei op lange termijn, terwijl een dip een probleem is op korte termijn. Toch wel even een verschil.

Stap 2: Zorg goed voor je lijf

Zorg eerst dat je je lichamelijk goed voelt. Als je bijvoorbeeld slecht slaapt, dan krijg je vanzelf een slecht humeur en zie je het sneller niet meer zitten. Beweeg, ga naar buiten. Zorg bijvoorbeeld dat je een ochtendroutine krijgt waarbij je nog voor je ontbijt al een frisse neus hebt gehaald.

Verwijder jezelf uit de omgeving waar jij je niet goed voelt, anders blijf je in die negatieve energie hangen. Soms is het beter om je werk heel even te staken als het niet gaat en van omgeving te veranderen, dan maar doorgaan terwijl het niet werkt.

Kun je niets bedenken om te doen? Doe dan net alsof je een advies geeft aan je beste vriend(in). Wat zou je zeggen als die in jouw situatie zat?

Stap 3: Verander je radiozender

Veel klanten vertellen dat het allemaal prima gaat zolang ze ‘onder de mensen’ zijn, maar dat het een stuk lastiger is om positief te blijven zodra ze alleen thuis zijn. Op zo’n moment is het heel belangrijk wat je tegen jezelf zegt. Een voorbeeld.

Als je naar de radio luistert, dan stem je af op een zender. Misschien hou je van Veronica, 538, of meer van Q-music. Als je je zelfspraak vergelijkt met een radiozender dat je zelf kan kiezen, dan begrijp je dat je ook kan kiezen op welke zender je wilt afstemmen.

Wil je luisteren naar SHIT FM, waar je de hele dag de put in wordt gepraat? Waar je jezelf op de kop geeft van wat er niet lukt?
Of heb je dan liever POWER FM, waar je juist vrolijk van wordt? Waar je hoort wat er goed gaat, wat je energie geeft?

Aan jou de keuze. Oefen hier maar eens mee, of je kan schakelen tussen SHIT FM en POWER FM.

Wees lief voor jezelf. Het is makkelijk om jezelf op de kop te geven. Dat je het niet goed doet, dat je het allemaal verkeerd aanpakt. Onzin. Je doet heel veel dingen heel goed. Alleen soms je zie het even niet zo, en dat is ook ok. Blijf er alleen niet in hangen, dat is zonde van je tijd en energie. Die wil je veel liever aan iets anders besteden, toch?

Stap 4: Maak tijd om bij je binnenwereld stil te staan

Maak ruimte voor ontspanning, ga de natuur in, mediteer, doe aan yoga, luister naar muziek. Dat wat jou ontspant. Maak contact met je binnenwereld. Dat vraagt wat oefening, maar hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt.

Stel jezelf de vragen:

  • Wat voel ik precies?
  • Waardoor raak ik in een dip?
  • Welke gedachten heb ik die zorgen voor dit gevoel?
  • En hoe wil ik me voelen?
  • Wat heb ik daarvoor nodig?

Neem afstand van je probleem. Jij bent veel meer dan je dip. En je bent veel meer dan je problemen.

Stap 5: Focus je op je waarden

De meeste mensen bedenken nieuwe doelen voor de komende maanden. Als je dat doet, en niet weet of dat klopt met je waarden, dan heb je een grote kans dat je binnen no time weer in een dip zit. Het is daarom heel belangrijk dat je eerst je waarden heel duidelijk hebt. Waar sta je eigenlijk voor en waarom? Als je dingen doet die kloppen met jouw waarden, dan krijg je daar energie van.

Ontdek je waarden en toets of dat wat jij doet in lijn is met jouw waarden. Binnenkort gaan we hier in een speciale blog dieper op in.

Stap 6: Train je brein om te flippen

Je gedachten creëren je werkelijkheid. Als je merkt dat je snel in een dip schiet, train jezelf dan om daar zo snel mogelijk uit te komen. Wat ik veel mensen zie doen is dat ze de dip negeren, en afleiding zoeken om er maar niet meer aan te hoeven denken.

Duurzamer is dat je jezelf traint om je dip om te flippen. Zodra je merkt dat je weer in negatieve gedachten schiet, zeg je tegen jezelf: STOP. Zeg het zo vaak als nodig. Ik schreeuw het soms letterlijk uit: STOP STOP STOP STOP, tot ik niet meer weet waar ik precies aan dacht.

Vanaf dat moment kun je opnieuw beginnen. ‘Ik ben positief, ik ben dankbaar, ik ben aan het groeien, ik ben goed zoals ik ben, ik ben kracht, ik ben Liefde en ik focus op vertrouwen.’ Dan zet je dus POWER FM op.

Als je bovenstaande stappen gaat uitvoeren, dan zul je merken dat je sneller uit een dip komt en dat je positiever in het leven gaat staan. Dat leidt uiteindelijk tot een leuker en vrijer leven! En dat is ook precies wat je wilt, toch?

Vraag je bonustip aan