5 simpele tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

Je onzeker voelen is lastig en het helpt je niet verder. Toch hebben we allemaal weleens onzekere momenten. Het gevoel dat niets lukt en dat we aan alles twijfelen. Gelukkig zijn er manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen en positiever naar jezelf te kijken. Als je deze vijf tips in de praktijk brengt, boost dat gegarandeerd je zelfvertrouwen en daarmee ook je onderneming!

Hoe doe je dat dan?

Je wilt je graag lekker en zelfverzekerd voelen. Niet aan alles twijfelen en eeuwig blijven wikken en wegen. Dat helpt je namelijk op geen enkele manier verder en al helemaal niet als je een betere ondernemer wilt worden.

Eén van de belangrijkste vaardigheden als je een eigen bedrijf hebt is dat je kan omgaan met tegenslag en kritiek. Je kunt er namelijk de donder op zeggen dat dit op je pad komt, want mensen vinden nu eenmaal iets van wat je doet en niet alles gaat altijd van een leien dakje. Denk maar aan een klant die niet betaalt of een offerte, waar jij dagen druk mee bent geweest, die wordt afgewezen.

Op zulke momenten is het van groot belang dat jij je zelfvertrouwen behoudt en nog altijd de positieve dingen van je onderneming inziet, zodat jij er gewoon weer met plezier tegenaan kan. Met deze vijf tips geef jij je zelfvertrouwen een flinke boost!

Tip 1: Focus op wat je in de hand hebt en doe dat met plezier

Op het moment dat er dingen tegenzitten en jij je even onzeker voelt, kan het lijken alsof werkelijk alles mislukt. Op onzekere momenten is het heel lastig om de focus van het negatieve af te halen. Alleen beland je op die manier in een vicieuze cirkel, want je gaat jezelf nooit beter voelen als je alsmaar op het negatieve focust. Je voelt je machteloos. Je kent vast ook wel de gedachte; “Ik weet het allemaal niet meer. Het wordt me teveel. Laat maar!”?

Accepteer op zo’n moment dat je je rot voelt. Voel het eventjes, maar blijf er niet in hangen. Leg snel de focus weer op wat er wel goed gaat en nog belangrijker, wat je wel in de hand hebt. Vraag jezelf: wat kan ik doen om deze situatie beter te maken? Kies ervoor om uit de slachtofferrol te stappen. En onthoud, er is altijd iets wat je kunt doen.

Vind je het lastig om dit alleen te doen? Vraag dan om hulp aan mensen die al hebben doorstaan wat jij nu doorstaat. Zij kunnen je gerichte tips geven en laten zien dat je er echt wel weer bovenop komt. Hulp durven vragen is enorm waardevol als je wilt groeien in je zelfvertrouwen. En je zult zien dat het leuker wordt zodra je het vaker wordt, omdat je gaat ervaren dat anderen je heel graag hulp bieden.

Tot slot, bedenk je dat groei gelijk staat aan geluk. Als jij je door tegenslag heen slaat, ben jij aan het groeien en hoe lastig het ook kan zijn, dat levert je geluk op. Dus probeer er een feestje van te maken en heb plezier in wat je doet.

Tip 2: Wees trots op wat je goed doet

Je zelfverzekerd voelen gaat veel makkelijker als je zelf erkent waar je trots op mag zijn. Wachten tot een ander dat tegen jou zegt stelt je alleen maar teleur en maakt je nog afhankelijk ook. Dat wil je niet.

Er zijn vast veel dingen waar je trots op kunt zijn. Die krijgen pas waarde als jij ze herkent. Je kunt veel dingen supergoed doen, maar als jij niet ziet welke dat zijn, dan voel je de trots ook niet. En dat is een gemiste kans.

Benieuwd hoe je dat aanpakt?

  • Maak eens een lijstje met de fijnste herinneringen tijdens je werk, thuis, tijdens vakanties, vrijwilligerswerk. Wat waren je leukste ervaringen?
  • Bedenk vervolgens: wat was jouw aandeel daarin?
  • Waarover mag je achteraf best trots zijn, als je heel eerlijk bent naar jezelf?

Je voelt je altijd beter als je weet wat je goed hebt gedaan. Ga dus naar die momenten op zoek.
Oefen dit regelmatig, dan zijn de effecten het grootst.

Tip 3: Verander de manier waarop je met jezelf praat

Als je iedere dag negatief tegen jezelf praat, dan is dat ook hoe je leven eruit ziet. Vergelijk het eens met een radiozender. Als de dj steeds loopt te klagen, kritiek heeft op jou of commentaar heeft op alles en iedereen, dan is de kans groot dat jij de wereld als een steeds minder fijne plek gaat zien. In dat geval luister je naar shitFM en wordt het hoog tijd dat jij van radiozender gaat veranderen.

Zet daar tegenover dat je naar een dj luistert die lekker positief in het leven staat, die geniet van de kleine dingen, die enthousiast en vrolijk is. Naar wie zou jij dan liever luisteren, en wat zou het betekenen voor hoe je de wereld beleeft?

Het is goed om kritisch te kiezen welk radiostation je bij jezelf opzet. Wil je positief en zelfverzekerd in het leven staan, zorg dan dat je eigen radiostation je bekrachtigt. Vertel jezelf wat er goed gaat, waar je dankbaar voor bent. Herinner jezelf eraan waar je trots op bent. Zie het mooie in kleine dingen.

Doe dit elke dag, of in ieder geval een paar keer per week, en je zult zien dat de wereld om je heen verandert. Dus: turn off shitFm. En turn on: PowerFM.

Tip 4: Help iemand anders

Een manier om meer zelfvertrouwen te krijgen is door een ander te helpen. Je voelt je automatisch beter over jezelf als je iets aardigs doet. De makkelijkste manier is om te beginnen in je naaste omgeving. Bied jij je hulp wel eens aan, ook als daar niet expliciet om wordt gevraagd? Hoe vaak help jij een vriendin? En wanneer heb je voor het laatst iets oprecht aardigs gedaan voor je moeder?

Door je te richten op wat je kan doen voor een ander, boost jij je eigen zelfvertrouwen. Dat komt doordat je eigen zelfbeeld verbetert en dat is precies wat je wilt.

Wat hiervoor overigens erg belangrijk is, is dat je het doet omdat je oprecht iemand ergens mee wilt helpen. Doe het niet omdat je iets terug verwacht, want dan is je intentie niet juist. Behalve dat andere mensen dat voelen, kan je zelfvertrouwen hierdoor juist een deuk oplopen, want je raakt teleurgesteld. Help dus zonder er iets voor terug te verwachten.

Tip 5: Geef vaker complimenten

In onze cultuur zijn we het niet zo gewend om zomaar complimenten te geven en nemen we nog wel eens iets voor lief. Hoe vaak zeg jij spontaan dat iemand er goed uitziet? Of dat je enorm blij bent met wat iemand voor je heeft gedaan of voor je betekent? Maar waarom eigenlijk niet?

Complimenten maken niet alleen de dag mooier van degene die het compliment ontvangt, maar ook zeker van degene die het compliment geeft.

Hoe fijn is het om iets leuks te horen? Stel, je loopt onzeker in je bikini langs het zwembad en iemand zegt dat je er supergoed uitziet. Of je krijgt kritiek, en iemand anders zegt dat je het juist heel goed hebt gedaan. Andersom is het ook heel fijn en krachtig om iemand anders een beter gevoel te kunnen geven. Het kan zo simpel zijn.

Geef zelf dus het goede voorbeeld en start met complimenten geven. Probeer dit een gewoonte te maken. Zodra jij vanaf nu iets positiefs denkt over iemand, spreek het uit! En let ook hierbij weer op dat het oprecht is en dat je er niets voor terug verwacht, behalve het fijne gevoel dat je gegarandeerd krijgt wanneer je iemand anders zelfvertrouwen een boost geeft!

Voer bovenstaande tips niet alleen uit wanneer je je rot en onzeker voelt, maar begin er direct mee. Zorg dat jouw mindset zo positief is dat je niet gemakkelijk meer uit het veld bent te slaan.

We zijn benieuwd, wat doe jij als je wat meer zelfvertrouwen wilt krijgen?

Lieve groet,

Lucia & Jantien

Wil je meer gratis tips?