#3 Jantien: Ik zit weer in de juiste Flow!

Als er iets is waar we volgens mij allemaal naar verlangen, dan is het flow. Het gevoel dat dingen op hun plek vallen, dat het ‘ineens’ allemaal loopt, alsof het vanzelf gaat. Dat heb ik op dit moment volgens mij gevonden, al weet ik dat het alles behalve vanzelf is gegaan.

Ik heb het afgelopen jaar van alles geprobeerd om in die flow te komen. Hard gewerkt, risico’s genomen en om hulp gevraagd maar de resultaten waren nooit meer dan korte piekmomenten. Maar deze keer voelt het anders.

Wat ik een grote uitdaging vind aan ondernemen, is kiezen waar ik me op moet focussen. Ik ben voor mezelf begonnen omdat ik dingen wil doen die ik belangrijk vind en mij energie geven. Ik wil aan lange termijn doelen werken, boeken schrijven, dingen doen die me in veel gevallen op dit moment nog geen geld in het laatje brengen.

En daarnaast moet ik me dus ook richten op nu, op dit moment geld verdienen, en werkelijk een verschil maken voor m’n klanten en voor mij. Maar hoe dan? Dat heb ik altijd lastig gevonden en als ik eerlijk ben, aan het advies van andere ondernemers heb je ook niet altijd wat, want wat voor de een werkt kan voor de ander een rampscenario betekenen.

Lucia helpt me om die balans te vinden. Om nu, op dit moment de dingen te doen die me direct verder helpen, maar om ook het grotere plaatje niet uit het oog te verliezen. Ze geeft me hele duidelijke opdrachten mee die me direct iets opleveren.

Zo moet ik vanaf nu iedere dag een (mogelijk) nieuwe klant aanschrijven. Is eigenlijk maar een kwartiertje werk per dag en het zorgt direct voor nieuwe contacten en klanten. Maar daarnaast richt ik me dan ook weer op het opstellen van trajecten en trainingen die ik in de toekomst wil geven en heb ik ook nog ruimte om aan m’n boek te werken.

Ik denk dat het grote verschil voor mij is dat ik ineens structuur krijg in wat ik doe en niet verzeild raak in dingen die me eigenlijk niets opleveren. Zo had ik bijvoorbeeld het idee dat ik hoognodig mijn website moet aanpakken en dat dat misschien wel eerst moet voordat ik nieuwe producten kan aanbieden, want ik moet klanten toch kunnen laten zien wat ik doe?

Nou, dat hoeft misschien helemaal niet. Eerst maar eens beginnen en als het loopt kan ik natuurlijk altijd nog m’n website aanpakken. M’n website is een middel, geen doel. En zo begin ik me langzaamaan meer en meer te focussen op de juiste dingen.

We Skypen om de week om te bespreken waar ik nu sta en waar ik me in de volgende twee weken op ga focussen. Dat is heel gericht en duidelijk voor mezelf. Daarnaast krijg ik wekelijks opdrachten mee en werk ik dus niet alleen in m’n bedrijf, maar vooral ook aan m’n bedrijf.

Ik heb in de afgelopen weken 3 nieuwe opdrachten binnengehaald, merk dat ik meer en meer de klanten aantrek die echt bij me passen en van wie ik energie krijg en ik begin meer stabiliteit te krijgen in wat ik doe en in m’n inkomen. Juist dat laatste geeft me weer heel veel ruimte om creatief te zijn en zo zit ik volgens mij ‘ineens’ in een flow waar ik al heel lang naar op zoek was.

Liefs Jantien

Over Jantien:

Jantien Klein Ikink (29) is een digital nomad. Ze heeft geen vaste thuisbasis en reist de wereld rond terwijl ze onderweg haar werk doet. Ze traint ondernemers in creatief schrijven, schrijft voor kranten, magazines en haar eigen reisblog Jantiens ReisStijl en werkt momenteel aan haar tweede boek dat in het najaar uitkomt.