10 dingen die je nog niet wist over Lucia de Boer

Wist je dat Lucia al eens na vijf werkdagen ontslagen is? En dat ze een business school in de VS heeft gevolgd? Ben je benieuwd van wie ze het meeste leerde over persoonlijk leiderschap? En welke tip ze heeft om snel een expert te worden in iets? Lees dan snel verder.

1. Dat ze ooit na vijf werkdagen al ontslagen is bij een reisbureau

Ze was helemaal in de wolken over haar eerste baan. Na haar studie Toeristisch Marketing Management begon Lucia bij een reisbureau. Ze hield altijd al van reizen en dit leek haar een fantastische kans. Maar na vijf dagen riep de eigenaresse haar al bij zich. “Ik kreeg te horen dat ze er geen vertrouwen in had dat ik het werk snel genoeg zou oppakken.” En zo stond ze na een week al huilend op straat. Wat nu?

2. Dat ze iedere week een boek leest over persoonlijke ontwikkeling of zakelijke groei

Toen Lucia in 2006, na een auto-ongeluk ziek op bed lag en ontzettend veel pijn had, was ze erg down. Het hoefde van haar eigenlijk niet meer zo. Maar gelukkig vond ze een manier om er bovenop te komen. “Muziek en boeken hebben mijn leven gered.”

In die tijd keek Lucia vaak naar Oprah Winfrey waar ze regelmatig inspirerende boeken voorbij zag komen. Via Marktplaats kocht ze een stapel boeken over persoonlijke ontwikkeling en vanaf dat moment kon ze niet meer stoppen met lezen. “Ik hoorde al eens iemand zeggen dat je expert ergens in bent als je meer dan zeven boeken over een onderwerp hebt gelezen. Ondertussen heb ik al honderden boeken gelezen.”

Eén van Lucia’s favoriete boeken

3. Dat haar bedrijf is ontstaan is uit de frustratie dat ze zelf niet wist wat ze wilde

“Het zal wel aan jezelf liggen.” is iets wat Lucia regelmatig hoorde in de tijd dat ze aan het re-integreren was na haar auto-ongeluk en even niet meer wist wat ze wilde. Ze had het gevoel dat ze nergens goed in was en niets lukte. En dat gevoel werd door de buitenwereld soms bevestigd met opmerkingen als: het zal wel aan jezelf liggen.

Op een ochtend sleepte ze zichzelf uit bed en kroop ze achter haar computer om muziek te luisteren. Het nummer van Dolly Parton; You better get to livin’, hakte erin bij haar.

“Ik heb op jonge leeftijd twee goede vrienden van me verloren en ineens drong het tot me door. Ik ben er nog. Ik wil ontdekken wat ik echt wil en dat ook gewoon gaan doen. Ik had er schijnbaar het verlies en m’n ongeluk voor nodig om tot dit inzicht te komen.”

Lucia beloofde zichzelf om erachter te komen wat ze echt belangrijk vindt en en startte in 2012 haar eigen bedrijf.

4. Dat ze een Business School volgde van Marie Forleo in de VS

Er zijn twee vrouwen die Lucia enorm inspireren: Dolly Parton en Marie Forleo. Beide slimme vrouwen, met een goed zakelijk inzicht, die echt durven staan voor wat zij belangrijk vinden. En allebei een voorbeeld van zelfverzekerde vrouwelijkheid.

“Marie Forleo is een grote inspirator voor mij sinds ik mijn bedrijf begon. Ze heeft een website met een inspirerende blog over ondernemerschap en persoonlijke groei. Met haar blogs en video’s heeft ze me echt geholpen in mijn ondernemerschap. Toen ik de kans kreeg om een Business School bij haar te volgen, greep ik die gelijk aan.”

Tijdens de Business School leerde Lucia vooral hoe je erachter komt of je de juiste business start, hoe je zorgt dat je klanten krijgt, welke verdienmodellen er zijn en hoe je een bedrijf bouwt dat bij je past. En het mooie is, nu helpt ze anderen daar weer mee.

De ster van Dolly Parton op de Hollywood Walk of Fame in Los Angeles.

5. Dat haar hond Diego haar het allermeeste heeft geleerd over persoonlijk leiderschap

Drie jaar geleden kwam Diego als een kleine pup bij Lucia en haar vriend in huis. Leuke periode zou je zeggen, maar de eerste maanden waren vreselijk. Diego beet Lucia voortdurend in haar voeten, trok haar kleren kapot en luisterde helemaal nergens naar. Tijdens de puppycursus werd haar verteld: “Dit wordt nooit wat, hij heeft de concentratie van een fruitvlieg.”

“Ik wilde gewoon een leuke hond met wie ik kon wandelen en knuffelen. Ik begreep er niets van waarom hij zo vervelend was en zag de bui al hangen. Dit werd een vreselijke hond.”

Na een paar maanden besloot Lucia er een gedragstherapeute bij te halen. Ze leerde dat Diego snel overprikkeld en onzeker is en dat hij zich dan afreageert. Eigenlijk precies zoals Lucia zich als kind ook weleens voelde. Onzeker en onbegrepen. Ze besloot dan ook om meer te leren over het gedrag van honden en hoe ze daar beter mee om kon gaan.

“Als Diego enorm druk was, was ik vanaf nu degene die kalm bleef. Als we hem iets nieuws leerden, nam ik vanaf nu de tijd voor hem en liet ik weten hoe trots ik was als het lukte. Ik zag hem groeien. Maar ik leerde ook grenzen aan geven. Als iets niet oké was, liep ik weg. Ik werd nog veel duidelijker in mijn communicatie. Iets waar ik tot dan toe altijd nog moeite mee had.”

Diego werd een hele vrolijke hond en Lucia een zelfverzekerde baas. Deze ervaring had ze ook nodig in haar contact met mensen en heeft ervoor gezorgd dat ze nu veel beter verbinding kan maken.

Lucia en Diego

6. Dat ze onderzoek heeft gedaan in Amerika en hierover een boek heeft geschreven

Lucia studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen (ze is drs.) en al na een aantal weken werd ze voorgedragen door haar docenten om mee te doen aan het Honours College. Een programma speciaal voor de meest getalenteerde en gemotiveerde studenten. Ze zag zichzelf helemaal niet als bovengemiddeld. Sterker nog, ze had het gevoel dat ze door de mand zou vallen. Maar het tegenovergestelde gebeurde.

“Samen met een aantal andere studenten vertrok ik naar Amerika om daar onderzoek te doen. Ik bezocht o.a. Columbia University en Yale, waar ik verschillende professoren mocht interviewen. Ik voelde me helemaal thuis en m’n zelfvertrouwen kreeg een enorme boost.” Samen met een aantal studenten gaf ze hierover een boek uit.

7. Dat ze tijdens haar eerste jaar als ondernemer niet vanzelf ging

“Ik stond bij het tankstation en had nog maar net de slang in de auto, toen die afsloeg. Ik had niet voldoende saldo. Ik weet nog hoe eenzaam en mislukt ik me voelde. Ik kon nog niet eens genoeg diesel tanken om naar m’n afspraak met een nieuwe opdrachtgever te gaan. Ik besloot op dat moment dat ik me nooit meer zo wilde voelen en wilde er alles aan doen om dat te voorkomen.”

Dat moment bij het tankstation was echt een keerpunt voor Lucia. Ze zette alles in werking om direct een inkomen te creëren en ook aan haar toekomst te werken. Ze werkte een tijdje bij een lingeriezaak en ging enige tijd later aan de slag bij een samenwerkingsverband van woningcorporaties waar ze mensen hielp met hun loopbaanontwikkeling. Daarnaast werkte ze ook voor zichzelf. “Ik kom niet uit een ondernemersgezin, dus ik moest alles zelf ontdekken.”

Lucia deed opdrachten op het gebied van Marketing en Communicatie en organiseerde een aantal evenementen. “Het was nog niet hoe ik het eigenlijk voor me zag maar ik besloot me te focussen op alles wat er al wel was in plaats van op de dingen die nog misten.” Ze volgde cursussen, bezocht seminars en lezingen en liet zichzelf coachen.

Langzaam begon haar bedrijf te groeien. Ze sprak voor groepen van 10 tot 800 personen, werd gevraagd voor trainingen over communicatie, leiderschap en creatief denken en kreeg heel veel plezier in wat ze deed. “Ik croste het hele land door om mensen te helpen ontdekken wat ze willen en leerde teams hoe ze beter kunnen samenwerken.”

Ondertussen heeft Lucia een goedlopend bedrijf, heeft ze een eigen pand, personeel en werkt ze samen met een team van freelancers van over de hele wereld.

Lucia als spreekster voor 500 vrouwelijke leidinggevenden

8. Dat ze coachen anders aanpakt

“Ik raakte zo gefrustreerd door alle (online) trainingen en coaches die gouden bergen beloven maar geen enkele persoonlijke begeleiding geven. Ik heb zelf heel wat euro’s stukgeslagen aan online programma’s die me maar weinig hebben opgeleverd. Ik wilde het anders doen.”

Lucia besloot dat haar trainingen en coaching persoonlijk moeten zijn zodat mensen werkelijk individueel vragen kunnen stellen. In haar programma’s is plezier heel erg belangrijk en het gevoel dat er echt naar jou persoonlijk wordt geluisterd, zodat je een concreet plan krijgt wat helemaal bij je past. “Mijn klanten hebben mij een dag of een half jaar aan hun zijde, zodat ik echt mee kan kijken naar hun situatie.”

Zelf heeft Lucia met twee van de beste business coaches van Nederland samengewerkt en dat heeft haar bedrijf super veel opgeleverd. Ze adviseert dan ook om niet met de eerste de beste coach in zee te gaan. “Wees voorzichtig van wie je advies aanneemt, want heeft iemand wel de kennis en ervaring om jou te adviseren?”

9. Dat ze meerdere maanden per jaar in het buitenland is en haar bedrijf dan gewoon door draait

Een eigen pand en toch gewoon kunnen rondreizen. Lucia laat zien dat het kan. “Juist omdat ik een eigen locatie heb bespaar ik veel geld dat ik kwijt was aan het huren van locaties. Verder besteed ik veel werk uit aan freelancers, wat ervoor zorgt dat m’n bedrijf gewoon doordraait als ik er even niet ben. De telefoon wordt gewoon opgenomen, iemand handelt m’n mailtjes af en de nieuwsbrief gaat gewoon de deur uit.”

Vorig jaar besloot Lucia meer online te gaan doen. Ze doet ze nu ook coachsessies via Skype, wat uiteraard van iedere locatie ter wereld mogelijk is. Lucia raakte geïnspireerd om meer locatie-onafhankelijk te werken door het boek; The 4-Hour Workweek, van Tim Ferris en door evenementen als de Nomad Cruise en de Girlboss Rally in LA waar ze eerder dit jaar is geweest.

Samen met Suzanne van Duijn van vrijemeid.nl in Los Angeles (Mulholland Drive).

Lucia met 260 digital nomads tijdens Nomad Cruise, een varende conferentie van Gran Canaria naar Panama.

Ontmoeting met Sophia Amoruso tijdens The Girlboss Rally in LA.

10. Dat dit de reden is waarom ze life business coach is geworden

“Creatieve ondernemers, ZZP’ers en freelancers helpen groeien in winst en flow, zodat ze meer vrijheid en rust voelen. Dat is waar ik graag mijn bed voor uitkom. Ik herken de frustratie, het missen van structuur en focus. Je twijfelt steeds of je het goed doet, en bent met van alles tegelijk bezig. Keuzes maken valt dan niet mee. Ik heb hier zelf mee geworsteld en ik weet hoe lastig het is om hier alleen uit te komen.

Iemand heeft een idee, maar weet eigenlijk nog niet wat daarmee te doen. Of voelt dat het werk te weinig voldoening geeft. Vanuit daar ga ik aan de slag en dan komt er een omslagpunt voor m’n klant. Een moment waarop dingen op z’n plek vallen en dan zie ik de twinkeling in de ogen. Dat maakt me zo gelukkig.”

Heb jij het gevoel dat je ook wel wat hulp kan gebruiken en kijk je uit naar dat omslagpunt voor jou? Te gek.

Krijg gratis tips

Lucia deelt graag haar tips met je. Je hoeft je alleen even in te schrijven via onderstaande link: