Ik weet niet wat ik wil – 5 tips die je helpen

Zo ontdek je wat je echt wilt (ook als je voor je gevoel alles al hebt geprobeerd)

Heb je voor je gevoel alles al geprobeerd om te ontdekken wat je echt wilt? Loop je even helemaal vast? Of raak je volledig gefrustreerd omdat je zo graag echt ergens voor zou willen gaan maar weet je niet wat het dan is waar je voor wilt gaan? Dan is dit artikel voor jou. Met deze tips vijf tips kom je er snel achter wat jij echt wilt!

Lucia heeft zich zo’n tien jaar lang volledig verdiept in het proces hoe je kan ontdekken wat je echt wilt. Zelf wist ze het namelijk ook maar niet en haar frustratie motiveerde haar om er niet alleen achter te komen wat ze wilde, maar ook om anderen verder te helpen in dit proces. Dus ga er lekker voor zitten, relax en neem de tijd om met deze vijf tips aan de slag te gaan.

1. Maak tijd

Een antwoord op de vraag komt niet zomaar aanwaaien. Ja, er zijn mensen die vanaf kinds af aan al weten wat ze willen en voor wie deze vraag helemaal geen issue is. Maar weet dat dit uitzonderingen zijn. Weet jij het nog niet? Dan is dat geen probleem, maar je moet er wel tijd voor maken om het te ontdekken want anders kom je er nooit achter.

Het is soms best een opgave om tijd voor jezelf te maken. Maar je weet ook dat als je gewoon zo doorgaat, dat er dan niets verandert.

  • Jezelf toestaan om te dromen over de toekomst helpt je om groter te denken.
  • Als je merkt dat je steeds vaker denkt aan een bepaalde droom (bijv. een succesvol bedrijf runnen), schrijf dan op: wat spreekt je zo aan in je droom, en waarom?
  • Doe dit net zo vaak totdat je op een punt komt waarop je angst of je eigen kritiek op je minder grip op je heeft.

Misschien is dit nog niet zo makkelijk voor je. Weet dan dat alles begint bij een eerste stap. Vanaf daar bouw je het langzaam uit.

2. Bedenk wie je wilt zijn

We kunnen soms zo gefocust zijn op wat we willen doen, dat we een beetje vergeten wie we eigenlijk willen zijn. Een goede manier om erachter te komen wie je wilt zijn, is door jezelf de vraag te stellen; wat wil ik dat mensen over me zeggen op m’n begrafenis? Deze vraag kan best hard binnen komen, maar het geeft je direct heel veel duidelijkheid over wie je wilt zijn. Daar wil je je op focussen.

Het is heel belangrijk om tijdens het proces van het ontdekken wat je echt wilt lost te laten hoe je dat dan gaat realiseren. De kans dat je je gevoelens en ideeën dan de kop in drukt, is groot en dat is niet wat je wilt. Focus je alleen op waarom je iets wilt. Niet op hoe je dit zou moeten realiseren. Dat is van latere zorg.

Dus, wie wil jij zijn?

3. Ken je eigen talent, interesse en frustratie

Betrap jij jezelf er ook weleens op dat je denkt dat je super getalenteerd moet zijn om iets heel goed en gedreven te kunnen doen? Wist je dat talent maar slechts een klein deel is van wat er echt toe doet bij het ontdekken wat je echt wilt. Het gaat namelijk veel meer om de combinatie van talent, interesse en het ontdekken van je frustraties.

Je talent is iets wat jou gemakkelijk afgaat. Waar ben jij van nature goed in? Denk er eens over na wat je als kind al leuk vond of waar je in uitblonk. Maar alleen aan een talent heb je niets, want dat je ergens goed in bent, zegt niet dat je het belangrijk vind.

Let daarom eens op waar je interesse naartoe gaat. Waar lees je graag over? Welk gespreksonderwerp keert altijd weer terug? Waar zou je graag meer over weten? Volg je nieuwsgierigheid, zonder oordeel.

Tot slot vraag je jezelf af wat je echt frustreert in het leven. Er is vast iets waar jij je kapot aan ergert. Iets waar je niet tegen kunt. Iets wat je dolgraag zou willen veranderen. Dat, wat jij zo frustrerend vindt, daar zit je passie. En je passie motiveert je om in beweging te komen.

De combinatie van talent, interesse en frustratie, brengt je heel dicht bij wat jij echt wilt.

4. Gooi al je oude ideeën aan de kant

Je hebt vast al een idee van wat je wellicht zou willen, door alle keuzes die je in het verleden hebt gemaakt en door wat mensen tegen je zeggen. Alleen heeft dit je nog niet geholpen om echt te ontdekken wat je wilt.

Laat daarom eens los wat je van jezelf verwacht en wat anderen van je verwachten. Je bent namelijk helemaal vrij om nu opnieuw te kiezen. Het gaat er niet om wat je altijd hebt gedaan, het gaat erom wat je nu wilt en wat jou nu gelukkig maakt.

Als jij alle verwachtingen loslaat en alles mogelijk zou zijn, wie zou jij dan willen zijn en waarom?

5. Vraag leuke mensen of ze je willen helpen

Durf om hulp te vragen. Er zijn vast mensen in je omgeving die jou inspireren en die al een stapje verder zijn dan jij. Hoe hebben zij het aangepakt? Wat kun je daarvan leren? Wat belangrijk is hierbij, dat je inderdaad hulp vraagt aan mensen die al iets verder zijn in hun ontdekkingstocht.

Wanneer je mensen vraagt die het, net als jij, ook allemaal even niet weten, is de kans groot dat je elkaar alleen maar naar beneden praat. Het is een groot verschil of je het gevoel hebt in hetzelfde schuitje te zitten met iemand, of dat je met volle vaart je zeilen bijzet.

Wie zou jou verder kunnen helpen?

Met deze vijf tips kom je gegarandeerd een heel stuk dichter bij wat jij echt wilt. Wil je het nog wat extra vaart bijzetten? Lucia heeft nog een laatste tip om heel snel helder te krijgen wat je wilt. Vul hieronder je mailadres in en ze stuurt je de bonustip snel toe!

Jantien & Lucia

P.S. We zijn heel benieuwd welke tip jou het grootste nieuwe inzicht heeft gegeven?

Vraag je bonustip aan